17 september 2009

Obama fyrer op under støtterne til sundhedsreformen - en vidneberetning

Man fornemmer det allerede på vej mod Comcast sportshallen på University of Maryland lige nord for Washington DC, dette er noget særligt. Det står endda skrevet på de retningsangivende skilte: "Special event. This way". Skyerne hænger tungt over campus, men unge studerende i massevis samles ved hallens indgange, ivrige og spændte. Obama kommer i dag, for at tale til universitetets studerende om sundhedsreformen, som han kæmper for og har lovet amerikanerne.

Som de fleste ved er det dog ikke alle amerikanere, der ønsker reform, øget skattetryk og mere statslig indblanding. Et (ikke-repræsentativt) udvalg af modstanderne tiltrækker sig opmærksomhed foran bygningen. En midaldrende mand råber spyttende i sin megafon, at mere stat er fascisme - det deres drenge ("our boys") har kæmpet mod i så mange år. Han understreger sin pointe ved at vifte med sit skilt, hvor Obama har fået et Hitler-lignende overskæg.


Lidt derfra har en lille kvartet taget forskud på Halloween: To bærer sorte klæder og le, en enkelt har iført sig en Obama-maske og endeligt har gruppens kvinde stukket noget ind under sin trøje. Gruppen opfører et lille stykke, hvor to gange død danser rundt om kvinden, mens manden med Obamamaske hiver en babydukke ud under hendes trøje. Abort! Det er hvad Obamas sundhedsreform går ud på - ifølge dem. Da jeg går forbi gruppen, bliver den højeste 'død' interviewet. Det er nu de skal holde fast i fædrelandets værdier, siger han, og være patriotiske. En lille midaldrende kvinde med bobbet, gråt hår fnyser mod ham, at han på ingen måde fatter, hvad patriotisme betyder.



Jo, følelserne sidder uden på tøjet, og det endnu mere indenfor i hallen, hvor tusindevis venter på Obama. Nogen har ventet siden før solopgang. Universitetets blæseorkester fyrer op under stemningen ved at spille "Viva Las Vegas" og "Take On Me". Heppepigerne danser. Salen sitrer. Kameraerne snurrer. Bandet spiller nationalsangen, tilhørerne jubler og brøler, da de synger: "Land of the free and home of the brave".

Men Obama lader vente på sig. Som en rigtig rockstjerne har han opvarmning på. Først er det Gary Locke, USAs handelsminister, der træder op på podiet. Han læser højt fra et brev, nyligt afdøde Ted Kennedy skrev i maj, som Obama modtog i sidste uge - efter Kennedys død. Teds besked fra graven, er at sundhedsreformen er et moralsk anliggende. Og har amerikanerne måske ikke høj moral? Det mener publikum. Locke påpeger, at priserne på forsikringer stiger, mens lønningerne står stille. Han lover stabilitet og sikkerhed til forsikrede, forsikring til alle amerikanere og at reducere stigningen i udgifter for familier, individer og statsmagten. Publikum klapper - og venter.

Scenen er igen tom. En ung sort dreng ser sit snit til at stjæle opmærksomheden og optræde med en funky dans for salens kameraer til the Trammps "Disco Inferno" og publikums jubel. Obama skriger knægten, da sangen slutter. Alle rejser sig op, men det er stadig ikke Obama, der indtager scenen. Det gør derimod Rachel Peck, en af skolens studerende, der med rystende stemme fortæller, at hun sidste år blev syg af kræft. Heldigvis er hun dækket af forældrenes forsikring, hun er blevet behandlet og tilsyneladende helbredt. Dog må hun resten af sit liv tage medicin og gå til tjek. Kan hun få sin egen sundhedsforsikring, når forældrenes ikke dækker mere? Nej, for hun er allerede syg. Forsamlingen sukker og klapper opmuntrende til den modige pige. Men det største bifald får 20 årige Peck dog, da hun slutter sin tale med at præsentere USAs præsident: Barack Obama.
Præsidenten kommer ind, med symbolsk opsmøgede ærmer og rødt slips, og giver Peck et kram. Alle rejser sig - og bliver stående indtil Obama i løbet af sin tale siger: "...you can sit down fellows by the way". En kvinde skriger, en anden råber sin kærlighedserklæring mod præsidenten. Han responderer med et "I love you back". Og salen er solgt. Det er de måske i forvejen, for det virker mere som om, Obama opmuntrer en fan-skare end noget andet. En enkelt råber ukvemsord mod scenen, tumult opstår og manden bliver ekskorteret ud af politiet.

Obama er her for at få hjælp til at sprede budskabet om en fair reform; hjælp til at modstå modstandernes kampagne, der ifølge præsidenten har til formål at skræmme amerikanerne. "Jeg har aldrig lovet jer, at forandringen ville være nem. Forandring er svær", siger han og henviser blandt andet til kampen for borgerrettigheder. Han slynger statistikker over scenekanten - 40% er forgældede på grund af sygdom, siger han for eksempel, men ingen amerikanere skal ruineres, fordi de bliver syge. "Vi skal ikke frygte fremtiden! Vi skal skabe fremtiden!", siger præsidenten og de studerende er enige.

Obama minder sine fans om valgkampagnens slogan: "Are you ready to go? Fired up!". De brøler tilbage: "Fired up!" Og der er bestemt fyret op under forsamlingen. Selv undertegnede jyde, mærker det: Det er en særlig dag, og han er en særlig mand.

Se billeder fra besøget

3 kommentarer:

  1. Neej, hvor lyder det vildt at være der. Jeg synes stadig, at det er stort og fantastisk og giver en masse håb, at det er Obama, der er præsident.

    SvarSlet
  2. Ja, for fanden han er en særlig mand ... en superhero :-)
    Btw. meget fedt at du bruger ordet sort og ikke afro-amerikaner!
    Kram ... Miss yaaa much!

    SvarSlet