27 august 2009

New York - for fodgængerne!



Vi danskere er meget heldige. Vi har nemligt nydt godt af visionære arkitekt Jan Gehl siden han i 70'erne observerede menneskers adfærd i byen - det resulterede i bogen "Livet mellem husene".

Jan Gehls giver udtryk for holdningen, at byens formål er at være et sted, hvor mennesker mødes. Desværre planlægges mange byer udfra bilernes "behov" i stedet for fodgængernes og cykelisternes (ligesom mange af os i øvrigt indretter vores stue efter TV'et). Men sådan behøver det ikke at være. I Danmark har vi set et eksempel på, hvordan Nørrebrogade er lukket for almindelig billisme. New York har nu fulgt det samme eksempel og lukket Time Square for biler (ud over de gule taxier). Jeg har ikke været der før - men tag et kig på videoen nedenfor, det giver et indtryk af, hvor befærdet pladsen var før. Den er stadig befærdet, men nu er det af de mange mennesker, der går gennem gaderne.



Jeg deler ønsket om at give mennesket plads i byen, hvilket er en af grundene til, at jeg håber de spil - pervasive games - jeg arbejder med i min ph.d. kan blive mere udbredte, fordi de handler om at byrummet er vores rum, som vi kan udfolde og opholde os i - ikke blot et "vacuum" mellem destinationer.

3 kommentarer:

  1. Det er helt fantastisk, at se videoen samt hvordan vi mennesker deler "room", når vi er på gå ben, cykel eller i bil....hvad kan blive mere "pervasive" end selve mennesket i det´s hverdags gøren og laden?
    Et spændende projekt, at de herrer taler om, men det er mere spændende, at vide noget om dit nye projekt "pervasie gameing" og om dets fremtidsvirkning.....Tak for et spændende input ;-)

    SvarSlet
  2. Puha, man bliver helt stresset af at se den video...

    SvarSlet